Почеток Контакт English   

Од Љупчо Ристовски
Претседател на Маран ата


Нашиот Господ и Спасител Исус Христос, во Библијата – Божјото Слово, ни го даде единственото можно решение за тешкотиите во нашиот секојдневен живот: - „...Дојдете при мене сите изморени и обременети и Јас ќе ве успокојам“
Матеј 11:28.

Драги мои пријатели, мисијата Маран ата е духовно патување и прибежиште за сите, посебно за оние кои минуваат низ одредени тешкотии во животот, кои имаат некакви проблеми, кои се будни до доцна во ноќта, кои не можат добро да спијат, сите кои имаат некаква болест или здравствен проблем, или, можеби, не можат да најдат соодветна работа или било каква работа, воопшто, сите кои имаат проблеми во бракот или можеби поминуваат низ развод, или пак имаат финансиски проблеми од најразличен вид, без сигурна иднина, или, едноставно кажано немаат душевен мир, мир кој што е како смиреното море, како воздух без ветар или како совршена тишина. Можете ли само за момент да го замислите сето тоа? Можете ли за момент да размислите дали воопшто тоа е можно? Или…

повеќе »

За посветеноста кон Бога – WM016


Од Љупчо Ристовски

Откровение 3:15,16 “...Ова го вели Амин, Верниот и Вистинскиот Сведок, Почетокот на Божјото создание: ги знам делата твои, ти не си ни студен, ни жежок, о да беше студен или жежок! Така, бидејќи си млак, а не жежок, или студен, ќе те изблујам од устата Своја!“

Кога Словото вели црквите, тоа се однесува и на црквите Македонски. Пораката е универзална, иако се однесува во конкретниов случај на црквата во Лаодикија. Целото Слово е исполнето со една силна и единствена порака. Слушајте го Господа. Заповедта е да го сакаме Бога со сето наше срце, тело, душа и разум, а ако сакате некого и ќе му бидете послушни, ќе бидете внимателни и приврзани едни кон други.

Бог ја докажа Неговата верност и приврзаност кон нас, кон човекот како Негово создание, негова творба. Дали ние, почитувани, сме ја докажале нашата приврзаност кон Него? Дали ние, да се запрашаме искрено и задлабочено, се однесуваме кон Господа со таква посветеност каква што Тој очекува од Неговите Божји чеда? Или, си велиме самите на себе, и ова е доволно, колку можеме толку, односно колку времето и секојдневните обврски тоа ни го дозволуваат, толкава ќе биде и нашата посветеност кон Господа.

Ајде сега, да се запрашаме колку им е потребна нашата земна љубов, на тие околу нас, на тие кои не сакаат по тело, на децата, обратно на родителите, на нашите блиски односно ближни, при тоа, исполнувајќи ја втората страна од најголемата Исусова заповед – да го сакаме ближниот како што се сакаме себе си. Колку време и внимание очекуваат од нас нашите најблиски и најближни. Ги употребувам двете кованици заедно, оти не секогаш нашите најблиски се и наши најближни. Сите ја знаеме добро приказната за добриот Самарјанин, кога на прашањето на законикот, Исус одговори: Ближен е оној што искажува милосрдие (Лука 10:37).

Се разбира потребата од нашето присуство кај децата е неспорна, и обратно нам ни е потребно дневно и постојано присуство на децата. Колку ли е потребата на Бога да биде во наше присуство? Дали реално чувствувате дека тој чезнее деноноќно, за да биде во наше присуство, за да ни биде на дофат Неговата бескрајна љубов кон нас, кон Неговите бесценети Божји созданија.

А дали ние чезнееме деноноќно за Него, за неговото присуство во нашето секојдневие?

повеќе »


Copyright 2006, Maran atha. All rights reserved.
 
Двонеделна анализа
„Секое царство разделено на две половини, едно против друго, запустува; и дом – на групи, една против друга, пропаѓа“ Лука 11:17.
Библиско советување
Оваа порака е намената за вас децата и за младите луѓе. Досега, сигурно сте слушнале за трагичната случка од...
Христијански вести  
Во Палестина продолжуваше битката на три фронта помеѓу Евреите, Арапите и Британците...
 
   Лично сведоштво

„И така, кој е во Христа, тој е ново создание; старото помина; ете, сe стана ново.“
2 Коринтјаните 5:17

повеќе »
 
 
   Bible Gateway
Пребарај збор или фраза во Библијата:
BibleGateway.com